Placuszki brokułowe z cukinią

Placuszki brokułowe z cukinią

 

Składniki

  • brokuł ugotowany 300g
  • cukinia ze skórą starta 160g
  • olej 5ml
  • otręby owsiane 20g
  • mąka owsiana 30g
  • sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany
  • Sos: jogurt naturalny + szczypta czosnku, koper, pieprz

Przygotowanie placuszków brokułowych z cukinią

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, odstaw na 5 minut. Odsącz sok. Brokuły gotuj ok 5 minut. Ostudź, posiekaj drobno nożem. Połącz warzywa z jajkiem, otrębami, mąką, przyprawami. Blaszkę pokrytą pergaminem, posmaruj olejem, wyłóż masę , utwórz 10 placuszków, piecz w 180C 20 minut. Podaj z sosem jogurtowym.

Kaloryczność 1 sztuki: 48kcal, w tym białko 2,6g, tłuszcz 2g, węglowodany 5,4g

dietetyk-wyszkow

Jestem Absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Wykształcenie to pozwoliło mi uzyskać obszerną wiedzę, związaną nie tylko z zagadnieniami dietetycznymi,
 ale z szeroko pojętą wiedzą o żywności i żywieniu, m.in. o produkcji żywności i procesach technologicznych. Znajomość tych wszystkich zagadnień pozwala mi na kompleksowe podejście do tematu żywienia człowieka.  Poradnię prowadzę od 2013 roku. Swoją wiedzę poszerzam w trakcie szkoleń, seminariów prowadzonych przez renomowane firmy i instytucje.

 

Facebook

Najnowsze wpisy

Czas na zmiany!

Skontaktuj się już dziś

poradnik sniadaniowy

NOWOŚĆ! EBOOK
Praktyczne przepisy na szkolne śniadanie dla Twojego dziecka.