Dietetyczne śniadanie - Omlet cukiniowy z natką pietruszki

Omlet cukiniowy z natką pietruszki

 

Składniki

  • 4 jajka
  • otręby owsiane 30g ( 2 duże łyżki)
  • cukinia starta, odciśnięta 240g ( szklanka)
  • natka pietruszki 20g,  2 łyżki
  • olej 15ml, 1 łyżka
  • sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie omletu cukiniowego z natką pietruszki:

Cukinię obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól. Odstaw na ok 5 minut. Odciśnij wodę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. W misce wymieszaj jajka z cukinią, natką, otrębami, solą, pieprzem i kurkumą. Średnią patelnię ( ok 22cm) posmaruj olejem, rozgrzej, wlej masę masę jajeczną. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem ok 8-10minut. Przerzuć omlet na talerz, z talerza na patelnię, smaż , smaż drugą stronę ok 2 minut. Podaj z ulubionymi warzywami ( u mnie pomidor i awokado). 

Wartość odżywcza 1 z 2 porcji: 280kcal, w tym białko 16g, tłuszcz 18g, węglowodany 14g.

dietetyk-wyszkow

Jestem Absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Wykształcenie to pozwoliło mi uzyskać obszerną wiedzę, związaną nie tylko z zagadnieniami dietetycznymi,
 ale z szeroko pojętą wiedzą o żywności i żywieniu, m.in. o produkcji żywności i procesach technologicznych. Znajomość tych wszystkich zagadnień pozwala mi na kompleksowe podejście do tematu żywienia człowieka.  Poradnię prowadzę od 2013 roku. Swoją wiedzę poszerzam w trakcie szkoleń, seminariów prowadzonych przez renomowane firmy i instytucje.

 

Facebook

Najnowsze wpisy

Czas na zmiany!

Skontaktuj się już dziś