Naleśniki dyniowe idealne na śniadanie

Naleśniki dyniowe z twarożkiem

 

Składniki na naleśniki:

  • mąka orkiszowa 150g
  • mąka owsiana 100g
  • woda 370ml
  • mleko 150ml
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160g puree z dyni
  • 1 łyżeczka słodzidła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia na 1 naleśnik 3-4 ml

 

Składniki na nadzienie z twarogiem: 

  • ser twarogowy półtłusty 80g + mleko 50ml + szczypta cukru waniliowego + słodzidło do smaku

 

Dodatkowo do naleśników: duszone maliny lub duszone jabłko z cynamonem 100g

Przygotowanie naleśników dyniowych z twarożkiem:

Wszystkie składniki miksujemy razem w misce. Smażymy na patelni 10 naleśników. Naleśniki posmaruj serkiem, złóż w trójkąty, przesmaż na suchej patelni. Naleśniki podajemy z ulubionymi duszonymi owocami.

Wartość odżywcza: 450kcal, w tym białko 27g, tłuszcz 16g, węglowodany 57g.

dietetyk-wyszkow

Jestem Absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Wykształcenie to pozwoliło mi uzyskać obszerną wiedzę, związaną nie tylko z zagadnieniami dietetycznymi,
 ale z szeroko pojętą wiedzą o żywności i żywieniu, m.in. o produkcji żywności i procesach technologicznych. Znajomość tych wszystkich zagadnień pozwala mi na kompleksowe podejście do tematu żywienia człowieka.  Poradnię prowadzę od 2013 roku. Swoją wiedzę poszerzam w trakcie szkoleń, seminariów prowadzonych przez renomowane firmy i instytucje.

 

Facebook

Najnowsze wpisy

Czas na zmiany!

Skontaktuj się już dziś